השאר טלפון ואנחנו נתקשר!
...
חיפושי מידע תרופתי
News Modern Medicine
תודה, בקשתך נרשמה, נחזור אליך בהקדם

תודה שהשארת פרטיך,

נחזור אליך בהקדם.

למידע נוסף על השרותים שלנו הקלק על הקישור הבא:

שרותים ומחירים

שיהיה לך יום טוב,

סימה לבני

רוקחת

המרכז לייעוץ תרופתי אישי

www.mypharmacist.co.il

TREATO - חולים על תרופות

על TREATO שמעתי לראשונה בתכנית ערוץ 10 של לונדון וקירשנבאום ב 16.4.12.

כרוקחת, התייחסתי לדיווח בחשדנות, אך מיד כשנכנסתי הבנתי שאם 23 מיליון חולים בדקו את המידע שעובד מתוך יותר מאלף מיליון פוסטים שהוכנסו אי שם באינטרנט, על יותר מ 11,000 תרופות ו 13,000 מצבים, אז אולי יש דברים בגו.

מה עושים? בודקים!

נכנסים לאתר בכתובת http://treato.com/

בוחרים תרופה, ועוד אחת, משווים בין השתיים ומבינים שיש כאן משהו. לדוגמא:

CITALOPRAM  – בארץ, מופיעה בשם רסיטל ואחרים.  45,000 פוסטים של חולים, מספרים על התרופה (בשם הזה) לטיפול בדכאון ולעוד 5 מצבים (לפי TREATO). המידע נאסף מארבעה תכשירים מסחריים שונים. תקציר עם קישור לוויקיפדיה מלמד אותנו מהי התרופה, והטבלTREATOאות החייכניות מסכמות את המידע ומציגות לכמה היא עזרה יחסית לתרופות אחרות לאותה מטרה, ואיזה תופעות לוואי מטרידות את הלוקחים אותה.

ESCITALOPRAM – בארץ נקראת ציפרלקס. חדשה יחסית, לא בסל התרופות, אך נרשמת להמונים. רק 4500 פוסטים מדווחים עליה (בשם הזה). על התועלת שלה לטיפול בחרדות אנחנו לומדים בהשוואה לתכשירים אחרים לאותה מטרה, ובראש מצעד תופעות הלוואי שלה נמצאת תופעת "הגמילה בהפסקת הטיפול (Withdrawal), בדיוק כמו אצל אחותה הוותיקה, התרופה שלמעלה.

כאן הנקודה המעניינת, כי אם בודקים מהי תופעת הלוואי הנפוצה ביותר של התכשירים האלה, או מהי תופעת הלוואי החמורה ביותר שלהם, מקבלים תשובות מלומדות ומבוססות,  Withdrawal effect היא רק אחת מיני רבות.   לפי TREATO זוהי התופעה המטרידה ביותר את החולים... נקודה למחשבה!

השלב הבא הינו להשוות בין שתי התרופות האחיות:

CITALOPRAM vs ESCITALOPRAM – את ההפנייה לכך מצאתי בצד ימין ב"חיפושים קשורים" (Related Searches)  לתרופה הקודמת. 1232 פוסטים מציעים מידע השוואתי על שתי התרופות. יותר חולים הציבו פוסטים שמהם עלה שהתרופה הוותיקה עזרה להם. פחות חולים הציבו פוסטים שהתרופה החדשה עזרה להם. (יותר או פחות, יחסית לממוצע). והפוסטים לרשותכם, אחד אחרי השני, מהחדש ביותר אל הישן.

רוצים לבדוק תופעת לוואי? דוגמא: מי גורם לחוסר תפקוד מיני? חפשו SEXUAL DYSFUNCTION  תמצאו שם תרופות, שהמובילה שבהן היא ה Wellbutrin, ומצבים, שהמוביל שבהם הוא הדכאון.

מגבלות השיטה? כל הרעיון כאן הוא שהמספרים הם גדולים, כך שאם יש דיווחים שגויים, שקריים, או קיצוניים, הם נבלעים בכמות הגדולה של הדיווחים האחרים. אבל אם המידע מגיע ממספר מועט של בלוגים או פורומים, אמינותו הסטטיסטית נמוכה.

עוד מגבלה? רק תרופות אמריקאיות מזוהות ע"י התכנה. הודעה מוצגת, ומזמינה את המחפשים תרופות שאינן אמריקאיות, להכניס אותן בשמות הגנרים שלהם.

והמגבלה המעניינת והחשובה ביותר: איך עובד האלגוריתם? איך הוא יודע אם המלל שבפוסט מציין חולה מרוצה מתרופה יעילה, או חולה מתלונן על תופעת לוואי. מהו אחוז הטעות או הדיוק של האלגוריתם? אפשר לקרוא את הפוסטים בעצמם ולבדוק. בבקשה!

כל זה הינו מיזם ישראלי, כחול לבן, שסורק אתרי בלוגים ופורומים של שאלות ותשובות בנושאי תרופות, מנתח את המידע מעבד אותו בעזרת אלגוריתמים חכמים ומציג את "חכמת ההמונים" לרשותנו.

 

סיכמה ודיווחה: סימה לבני, רוקחת

 

עדכון אחרון (שבת, 05 מאי 2012 04:22)